Bedreigde zeeschildpad plant zich hard voort in Griekenland

Bedreigde zeeschildpad plant zich hard voort in Griekenland

De bedreigde zeeschildpad plant zich hard voort in Griekenland. Natuurbeschermers in Griekenland zijn door het dolle heen vanwege een recordtoename van het aantal nesten van zeeschildpadden. Het gaat om een soort die met uitsterven was bedreigd, maar zich de afgelopen jaren flink heeft voortgeplant. “Het is fantastisch.”

De onechte karetschildpad staat ook wel bekend als de dikkopschildpad en bestaat volgens het Wereldnatuurfonds mogelijk al bijna 100 miljoen jaar. Maar omdat de soort dreigde uit te sterven, zetten onderzoekers zich sinds de jaren tachtig in om het dier te beschermen.

Zo werden op het strand van Sekania op het Griekse eiland Zakynthos broedplaatsen beveiligd. Daardoor konden de schildpadden zonder problemen nesten bouwen. En dat heeft volgens de betrokken onderzoekers z’n vruchten afgeworpen.

“Dit jaar zijn meer dan twaalfhonderd nesten geteld in Sekania”, zegt Charikleia Minotou van het WWF-programma tegen The Guardian. “Dat komt neer op één nest per 50 centimeter strand. Een verbazingwekkend aantal.”

Minotou observeerde de belangrijke broedplaats bijna 25 jaar lang. “De boodschap die de zeeschildpadden sturen is heel duidelijk”, zegt Minotou. “Onze maatregelen hebben de zeeschildpadden geholpen om zich hier te nestelen. Het is fantastisch.”

Lees het complete artikel op nu.nl

Previous Post
Next Post