Stroomopwek uit zon en wind groeit pijlsnel

Stroomopwek uit zon en wind groeit pijlsnel

De stroomopwek uit zon en wind groeit pijlsnel. Meer dan de helft van de totale elektriciteitsproductie in Nederland komt inmiddels uit hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon. Vooral de productie uit wind nam het eerste half jaar van 2024 flink toe. Die stijging zal in de komende jaren doorzetten door nieuwe windparken.

In de eerste helft van dit jaar steeg de productie uit hernieuwbare bronnen naar 32,2 miljard kWh. Dat is 53 procent van het totaal, blijkt uit cijfers die statistiekbureau CBS vandaag presenteert.

Het totaal van de productie in die zes maanden komt uit op 60,5 miljard kWh. Daarmee is er voor het eerst meer elektriciteit geproduceerd uit natuurlijke bronnen dan uit fossiele bronnen. Het totale verbruik steeg met 5 procent naar 55,8 miljard kWh. Dat is volgens het CBS iets onder het niveau van voor corona.

In de eerste helft van vorig jaar kwam bijna de helft van de opgewekte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die stijgende lijn van stroomproductie uit natuurlijke bronnen zal nog wel even doorzetten, verwacht energie-expert Martien Visser. Hij is lector energietransitie bij de Hanzehogeschool Groningen.

“Vorig jaar zijn veel windparken gereedgekomen. Wat toen is gebouwd, produceert dit jaar mee. En er staat nu veel meer vermogen. Zodra de zon schijnt of het een beetje waait, gaan we al meer opwekken”, legt Visser uit.

Lees het complete artikel op nu.nl

Previous Post
Next Post