Honden gaan zaden verspreiden in Engels natuurgebied

Honden gaan zaden verspreiden in Engels natuurgebied
Illustration created with DALL-E

Honden gaan zaden verspreiden in Engels natuurgebied. Met rugzakken vol zaadjes gaan ze helpen met het herstellen van de natuur in een natuurgebied in Engeland. Ze gaan de zaadjes al wandelend verspreiden en doen zo ongeveer hetzelfde als wat wolven vroeger deden.

Toen er in de achttiende eeuw nog volop wolven waren in het Verenigd Koninkrijk, trokken de viervoeters ‘s nachts het hele land door, waarbij ze tientallen kilometer aflegden. In hun vacht namen ze zaden van wilde bloemen en gras mee, die ze op die manier verspreidden. Zo kwamen de planten terecht op nieuwe plekken, wat goed is voor de biodiversiteit.

In een natuurgebied bij Lewes is de teruglopende biodiversiteit een probleem. Normaal gesproken worden herbivoren als bizons en wilde paarden in een gebied geïntroduceerd om ecosystemen te herstellen. Maar doordat het hier om een klein natuurgebied in een stedelijk gebied gaat was dat lastig, zegt de manager achter het plan, Dylan Walker.

Daarom besloot de organisatie uit te wijken naar dieren die al veel in het gebied komen. Hondenbaasjes wandelen er namelijk vaak met hun viervoeters. Walker raakte geïnspireerd door een project in Chili, waarbij twee vrouwen, geholpen door hun drie honden, zaden plantten in gebieden die waren verwoest door bosbranden.

De tassen met zaden zijn gratis op te halen voor hondenbezitters die mee willen doen. Het project bevindt zich nu nog in een vroeg stadium, maar Walker is hoopvol. “We zien op sommige plekken nu al dat de zaden gaan ontkiemen.”

Bron: nu.nl

Previous Post
Next Post